Kek Karamel yg tak jadi...

Tapi Sedapppppppppppppppppp..............

Assalamualaikum..=)

Penat sgt hari nih.pagi kerja,ptg jalan2 sat...hehehe Tapi paling..paling...paling penting,letih lagu mana pon.kena online pesbuk sat.tgk kot2 ada gosip best.tu la rutin harian aku.tapi bukan nak cerita pasai gosip..no..no..no.

Pasai demam Kek Karamel.apa??? Selalu yang kita selalu tgk puding ja kan.nih kek.. Kek karamel nih dah lama dah glemer.tapi aku baru saja berkesempatan buat.sebab aku dok tgk blogger2 otai buat..perghhhh.jadi elok sungguh.tiba2 set secara automatik nak buat kek atau sejenis pencuci mulut ala2 hotel nih mmg agak susah...

Tapi kalau buka page Resipi Turun Temurun nie kat facebook.mmg famous la sgt.dahla page nih best.yang join semua baik2 belaka share resipi depa... Aku pon xketinggalan menyalin resipi org lain dgn tanpa perasaan bersalah...=p

Semua resipi sama ja.teknik kita buat ja yg berlainan.. Kali ni aku nak kongsi resepi yang aku refer blog akak DiraBakers.mmg ramai blogger yang refer jugek.. tapi kalau nak yang detail, aku refer sini ja.senang paham.hehehe..Kak Zu style...

Tapi...tapi...tapi... aku dah ter'eksaited la.kunun dah nak jadi...




Sbb dah lekang elok sgt...



Nahhhh.nipih melayang..hehe awat depa buat jadi tebai2.aku sungguh frust.
Rasa mmg sedap sgt.tapi why...why......... xcantik.=.=
Sbb anda tdk berseni okeh..hakhak


Mlm nih dibuai mimpi di dlm peti sejuk.esok mesti abeh.sbb ada ramai pirana lapaq.heh..

Xpala.len kali buat lagi.Usaha tangga kejayaan kan...=)

Bak kata Irfan Khairi (Jutawan Internet)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jangan buang masa kita dengan perasaan takut mencuba, 
takut melakukan sesuatu atau takut gagal. Kalau gagal sekalipun, 
sekurang2nya kita pelajari sesuatu yang baru - kita belajar cara untuk ubah dari yang gagal....

KEK KARAMEL

BAHAN BAHAN:
GULA HANGUS
 2 @ 4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketike.
BAHAGIAN ATAS  ( KARAMEL )
1/2 tin ( 1 cawan ) susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder ( sudu kfc )
50 ml minyak  jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati
MERINGUE  ( B )
6 telur putih ( jangan ade  walaupun setitik kuning telur @ setitk air pun ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.

* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA
1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadik dengan jayenye atau meraung sebab karamelnye melekat, wakaka....tips kek karamel ade di album info yeeee...( abai kan tips ini jika anda adelah pakar kek karamel )

Sumber : Belog Kakzu

Papai..=)

Tiada ulasan: