3 in 1.Entri org malas.

Yuhuuuuu..

Pagi Isnin memang kena mai qeja dengan penuh bersemangat waja kannn.baru rezeki pon mai..hehe
Alhamdulillah.. Syukur sgt umuq masih dipanjangkan lagi oleh Allah S.W.T.. Kita xtaw bila ajal kita nak mai..

Sebab pg Ahad kemarin dikejutkan dengan berita kematian jiran sebelah umah aku.ermmm.. Kematian secara tiba2 masa nak pi menjuai kat market.. Al-Fatihah..

Kita yang hidup nih kena beringat la.ajal maut di tgn Allah.. Qini celik.sok pejam.dunia nih penuh dengan teka teki.. = ="

Okeh.berbalik pada aktiviti hujung minggu..... Yessss.tiba2 dapat order dari membe aku.mengidam apa pon xtaw la.lapaq kuih qaya. aku pon ketaq2 pala cuba buat yg terbaik.... Walaupon benda tuh org nmpk remeh saja.tapi bagi aku tuh satu kepuasan.... Wahhhhh.ayatttt. :p

Teringin sgt nak berbisnes mcm usahawan lain.tapi my family no background meniaga.so mmg payah nak bertapak.atau pon ayat yg lebih faham... xtaw pala ekoq.tapi xpa.. I try my besttt.pelan2 kayuhhhhhhhh.

Photo: Kejayaan bermula dengan percubaan! Like & Share now... ;)

Nak jadi yg terbaik.. aku kena belajaq.belajaq n belajaq.
n i'm totally zero.... = ="

Mungkin atas kesempitan hidup baru kita pikiaq nak buat sesuatu yang baru... =)


Kek Coklat Moist Karamel

Selalu kat tempat qeja, aku suka google kek nih.. Ada yang try jadi.. ada yang dak.xtaw macam mana semalam aku buat.sat saja.sebab sukatan guna cawan.. Then mula la aktiviti campak2..hihi
Sebab apa aku potong siap2 baru snap?heee.. Sebab coklat dia tercampuq dengan karamel.aku ingat karamel tue ala2 dah keras.... so, jadi cacat la kat tgh.. = ="

NOTE di lain kali kalau nak buat:

  • Guna loyang kecik sikit.7inci ker.. (dalam pic guna 8inci) tah.aku pon xtaw... nak karamel tue nampak tebai cket.hekhek sbb aku nih agak skema bila ikot resipi.xtaw dah nak otter2.
  • Masak adunan karamel guna api bawah dulu... suhu 160c.agak2 30minit.tgk lembik g.... masak la lagi.
  • Adunan coklat moist tuh.xmanis pon xpa... sbb karamel dah manis... Kombinasi yg ala2 sherasi gitu.. Kurangkan gula dan susu pekat.tu ja la kot...... Yang pasti kek nih karamel xmeleleh.. Macam karamel pelangi tuh.. =)



Memang Sedapppp.ini serius.

Sumber : Munira Baharum
Resepi : Kek Karamel Coklat Moist

Bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk
*semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...

bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...

bahanC:
4 bj telor (blender jer)

cara:
satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dh sebati...ketepikan...


utk karamel:

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...

bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**

**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...

**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...




Nih biskut untaian yg kawan mengandung order.saiz macam2 ada.tapi xpa lahhhh....
Next time kita polishhhh sikit.=p

Doneeeee.. Entry 3 in 1.Aktiviti di hujung minggu awal November.......... yeah.Wassalam........

2 ulasan:

licha liza berkata...

wahh.. rajennya baking.. best2. nanti share la lagi resepi. boleh nak try :)

Cik Nuries berkata...

no problem sis... =) thankss